Härlig omgivning, nära till stad och natur. Lätt att få kontakt med människor och här i Köln har förövrigt Karnevalen sitt ursprung.
Köln (kölsch Kölle; ursprungligen latin Colonia Claudia Ara Agrippinensium, förkortat Colonia eller CCAA) är en självständig stad i delstaten Nordrhein-Westfalen med cirka 1,1 miljoner invånare. Det är den folkrikaste kommunen i delstaten och den fjärde största i Tyskland.
Köln/Bonn-regionen är centrum för tätorten mellan Kölnbukten och Oberbergisches Land med drygt fyra miljoner invånare och samtidigt det rheinländska befolkningscentrumet i storstadsregionen Rheinland med cirka nio miljoner invånare.
Staden är ett av de viktigaste turistmålen i Europa, framför allt på grund av den viktiga Kölnerdomen och dess romanska kyrkor samt andra medeltida arkitektoniska monument, över 2000 år av stadens historia, viktiga händelser och dess kulturella och kulinariska arv.
Dagens metropol och före detta kejsarstad grundades under romartiden under namnet Oppidum Ubiorum och upphöjdes till stad år 50 e.Kr. som Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Namnet betyder Claudiansk koloni och Agrippinensiernas offerplats. Det gynnsamma läget vid Rhen med korsningen av viktiga väst-östliga handelsvägar och sätet för den världsliga och framför allt den kyrkliga makten bidrog till Kölns överregionala status i det heliga romerska riket. Idag är staden säte för ärkebiskopsdömet Köln, det största romersk-katolska stiftet i Tyskland, och var säte för kurfurstendömet Köln fram till 1803.
Som hansestad var Köln ett viktigt handelscentrum med sitt centrala transportläge. Köln har internationell betydelse som ekonomisk och kulturell metropol. Staden är en av de viktigaste platserna för kemi- och bilindustrin och här finns, delvis tillsammans med några av dess förorter, huvudkontor och produktionsanläggningar för bilmärken som Ford och Toyota samt för kemiföretag som Lanxess. Karnevalens högborg är också hemvist för många offentliga föreningar och professionella idrottsklubbar. Här finns ett stort antal tv- och radiostationer, t.ex. RTL och Westdeutscher Rundfunk, samt filmstudior, musikproducenter, förlag och andra medieföretag. Köln anses också vara ett av de ledande centra för den globala konsthandeln.
Staden är också en viktig plats för kongresser och mässor: fototeknikmässan Photokina, fitness- och hälsomässan FIBO, konfektyrmässan och videospelsmässan Gamescom anses vara världsledande mässor, och Art Cologne är världens äldsta konstmässa.
Den federala staden Bonn är en storstad i förvaltningsområdet Köln i södra delen av delstaten Nordrhein-Westfalen och det andra regeringssätet i Förbundsrepubliken Tyskland. Med 331 885 invånare är Bonn en av de tjugo största städerna i Tyskland. Bonn tillhör storstadsregionerna Rheinland och Rhine-Ruhr samt regionen Köln/Bonn. Staden på båda sidor av Rhen var provisoriskt regeringssäte 1949-1973, förbundshuvudstad 1973-1990 och Tysklands regeringssäte fram till 1999,[2] varefter den blev det andra regeringssätet. FN har haft sitt säte här sedan 1951.
Bonn kan se tillbaka på en mer än 2 000 år gammal historia som går tillbaka till germanska och romerska bosättningar, vilket gör staden till en av de äldsta i Tyskland. Från 1597 till 1794 var det huvudstad och residens för kurfurstendömet Köln. Ludwig van Beethoven föddes här 1770. Under 1800-talet utvecklades universitetet i Bonn, som grundades 1818, till ett av de viktigaste tyska universiteten.
Efter återföreningen 1990 antog förbundsdagen 1991 Bonn/Berlin-resolutionen, som innebar att parlamentets och regeringens säte flyttades till den federala huvudstaden Berlin 1999/2000 och att ett stort antal federala myndigheter flyttades till Bonn. Sedan dess har förbundspresidenten, förbundskanslern och förbundsrådet haft en andra tjänstebostad i den federala huvudstaden, och enligt Berlin/Bonn-lagen har sex federala ministerier sin första tjänstebostad, medan de övriga åtta har en andra tjänstebostad. Genom att lägga till namnet ”Förbundsstad” stärker förbundsregeringen Bonn som ett andra regeringssäte.
Bonn är säte för 20 FN-organisationer och har en hög grad av internationell integration, bär titeln FN-stad och kallas ofta för världens huvudstad för hållbarhet och klimatskydd. Dessutom är de två DAX-företagen Deutsche Post och Deutsche Telekom juridiskt sett baserade här.
Stadsbilden präglas av flera höghus och kyrktorn, särskilt på grund av organisationers och företags huvudkontor. Detta understryker också dess betydelse som en marknad för kontorsfastigheter med mer än fyra miljoner kvadratmeter yta.