Network Menu

Genomförda program

Här kan du läsa om våra genomförda program:

Kräftskiva på IKEA

Lika traditionellt som SWEA ställer upp och binder kransar vid midsommar är IKEAs inbjudan till alla Sweor till kräftskivan i augusti. Det serveras stora berg av kräftor, det är bara att ta för sig. Dessutom gravlax, köttbullar (förstås), efterrätter och kaka för dem som orkar. Plus drycker som kräftor sägs kräva. Kräftskivan är mycket populär bland IKEAs tyska kunder. SWEA förväntas också att bidra med att sjunga snaps- och andra svenska visor. Även årets kräftskiva var mycket lyckad och den improviserade SWEA-körens framförande av Helan går uppskattat.

Bokcirkeln: Sveas son av Lena Andersson

Sveas son av Lena AnderssonSveas son Ragnar är en produkt av folkhemmet. Han har det bra. Mycket bättre än sina föräldrar Svea och Gunnar, som vuxit upp i Fattigsverige. Han är övertygat att samhället ger trygghet åt alla, men att alla också måste ta ansvar. Ingen är förmer än den andre. Allt skall ha sin ordning. Staten ordnar så att svenskarna lever i den bästa av världar. Svea hänger inte riktigt med alla nymodigheter.

Ragnar träffar Elisabeth, får ett radhus, två barn. Barnen skall bli lika goda samhällsmedlemmar som Ragnar. De skall idrotta. Dottern blir en bra skidåkare, Ragnar tränar henne. Men sen vill hon inte. Hon vill ägna sig åt litteratur. Doktorerar så småningom. Sonen får jobb på bank i Bryssel. Det är inte vad Ragnar tänkt sig, han är främmande för sina barn och för hur samhället utvecklar sig.
Det slutar inte bra….

Bokcirkeln gav boken en 4 (av fem möjliga)

Midsommar på IKEA

Den 23 juni 2018 var det dags för SWEA Köln/Bonn att tillsammans med IKEA binda midsommarkransar med och för intresserade besökare. Redan när vi kom dit satt det många förväntansfulla besökare vid borden, stora som små, män och kvinnor med eller utan barn och såg fram emot att få binda en midsommarkrans.

Vissa kommer år efter år och vet hur man gör, andra behöver lite mer hjälp och då är vi där för att visa hur man kan binda en midsommarkrans. Vi får även svara på frågor runt midsommarfirandet, varför firar vi och hur firar vi egentligen. Vissa besökare berättar om sina besök i Sverige och det finns naturligtvis de som firat midsommar och dansat “Små grodorna” runt en midsommarstång.

Stämningen runt blomborden var mycket positiv och vi var nöjda Sweor, samt vänner till oss som ställde upp denna dag, och som efter ca. 4 timmar kunde vila fötterna, då var blommorna slut! Detta sammarbete med IKEA pågår sedan flera år och vi ställer gärna upp i många år till. Denna dag är en fin möjlighet för SWEA att visa hur en av Sveriges traditioner firas!

Bokcirkeln: Madeleine F

Madeleine FLena Einhorns bok Madeleine F tyckte vi alla var intressant och fängslande. Det var en bok som man var tvungen att läsa vidare för att erfara gåtan om Madeleine F.

Tyvärr fann vi att slutet av boken var något tunt och vi hade väntat oss mer av det. Så vi skulle kunna säga att tre fjärdedelar var spännande och intressanta och gjorde att man ville läsa vidare men slutet var något platt. Där fanns många öppna frågor. Vårt omdöme var 3-4 men övervikten gick mot 4.

SWEA Professional

Johanna Granholm på "Deine Torte"Årets första SWEA Professional-träff ägde rum på deinetorte.de i Köln, Ehrenfeld. Det blev ett väldigt lyckat företagsbesök, totalt nio sweor besökte Johanna Granholms arbetsplats ”deinetorte.de / dintårta.se”. Företaget är ett ungt startup som är verksamma inom e-handel. Johanna berättade om hur företaget grundades av två vänner, en svensk och en tysk 2009 i Köln. I slutet på 2015 öppnade företaget upp för den svenska marknaden. Idag bakar och levererar de bl. a. tårtor, cupcakes, cake-pops och macarons över hela Skandinavien och övriga europeiska länder inom loppet av 24 timmar! I bageriet bakas dagligen omkring 400 tårtor och varje tårta görs förhand enligt kundens beställning. Den populära fototårtan är den som säljer mest – du kan enkelt ladda upp ditt eget foto/motiv på din tårta. Tekniken för livsmedelstrycken består av ytterst specialiserade maskiner och tack vare hög upplösning och kvalitativ marsipan resulterar bilden i en aptitlig och personligt anpassad njutning för såväl öga som gom.

Vi fick se bageriet och fick även provsmaka många väldigt goda bakverk. Stort tack till Johanna och till ”deinetorte.de” som öppnade dörrarna för oss!

Här kan du läsa mer om företaget: https://www.deinetorte.de/

Bokcirkeln: Julia & Paul

Peter Fröberg Idling, Förlag: Natur Kultur AllmänlitteraturJulia & Paul av Peter Fröberg Idling är en bok som lämnar en med en underligt oroad känsla. Det är en dystopisk berättelse om ett samhälle i dåtid – nutid – framtid. Man vet inte riktigt. Ett tillsynes välordnat samhälle men med subtila kontroller, misstänksamhet och kyla. Samtidigt finns där söta barn, kärlek och längtan. Julia berättar först, sedan Paul. De är gifta men lever skilda liv, hon med barnen, han på ett fartyg. Kommer de någonsin att träffas igen? Läsaren får inte veta.
Vi gav boken en knapp 4.

SWEA Köln/Bonn Årsmöte 2018

SWEA Köln/Bonn höll sitt årsmöte den 27 januari 2018 på Bootshaus Alte Liebe på Rhen. In i det sista var vi nervösa för högvattnet men det gick bra. En speciell gäst var Sveriges nya honorärkonsul för NRW, Juliane Kronen, som blir SWEA-medlem.
Inger Schuberth ledde mötet suveränt som alltid. Avgående ordföranden Margareta Nilson presenterade avdelningens årsberättelse och kassören Christina Herschung bokslut 2017 och budget för 2018. Kristin Adelgren Hackenbroch valdes till ny ordförande för en delvis nyvald, delvis omvald styrelse. Lotteriet lockade med fina vinster och en del SWEA-produkter såldes.
Mötet var välbesökt och intressant, ljudnivån var som alltid hög, lunchen smakade gott medan solkatter gnistrade i vågorna utanför.

 

Bokcirkeln: “Världens vackraste man”

Världens vackraste man“Världens vackraste man” av Lena Ackebo handlar om systrarna Mona och Barbro som åker till Mallorca tillsammans, trots att deras relation inte är den bästa. Där får de tid att komma varandra lite närmare och prata om sitt förflutna, vilket leder till många konflikter och missförstånd. Allt blir mer komplicerat av att Mona träffar världens vackraste man (enligt henne).

Vi i bokcirkeln var överens om att boken var lättläst och underhållande, den gick snabbt att läsa eftersom man gärna ville veta hur det skulle gå. Perspektivet skiftar mellan de båda systrarna vilket gör romanen intressant. Man lär känna dem båda lika väl och förstår deras konflikter ur båda synvinklarna, och igenkänningsfaktorn är hög när det gäller syskonrelationer. Bokens titel och en del av historien var lite kliché, men den var ändå värd 4 av 5 tyckte vi.

Filmkväll: Den allvarsamma leken

SWEAs filmkvällar är populära. Denna gången samlades vi för att se “Den allvarsamma leken”, Hjalmar Söderbergs klassiska roman som filmats av Pernille August med Sverrir Pall Gudnason och Karin Franz Körlof i huvudrollerna. Filmen handlar om kärlek och dess förvecklingar i borgerlig miljö vid förra sekelskiftet. Kanske lite för vacker och romantisk, konflikterna med samhällets moralföreställningar kom lite till korta. Men suveräna skådespelare och en alltigenom estetisk upplevelse.

Om ni inte hade tillfälle att komma kan ni som alltid låna DVDn av SWEA.

Midsommarkransar på IKEA

Midsommar på IKEA. På bilden: Catharina Tillmann, Christina Löfvall, Margareta Nilson, Catharina Hetzer, Johanna Granholm

Midsommar med kransbindning på IKEA

Det är en fin tradition att SWEA Köln/Bonn ställer upp och binder midsommarkransar på IKEA Butzweilerhof. Dels som tack för att IKEA sponsrar SWEA: Vi får varje år glögg, pepparkakor och andra varor som vi säljer på Luciamarknaden i Rech, dessutom en generös summa pengar. Dels för att det är så roligt att sprida svensk kultur, kunderna blir så tacksamma när de får binda en blomsterkrans att ta med sig hem, små flickor tycker att de blir jättefina!
Vädret stämde i år, det var inte för varmt som dagarna innan och det regnade inte som i fjor. Därför var det massor av kunder på IKEA och anstormningen gick tidvis knappast att bemästra. Redan efter tre timmar fanns det inget kvar av alla hinkarna med blommor och alla buntarna björkris. Men många glada midsommarkunder och 12 trötta Sweor och medhjälpare.

Merken

Merken