Network Menu

Genomförda program

Här kan du läsa om våra genomförda program:

Kräftskiva på IKEA

Margareta Nilson                                                        31 augusti 2019

 

KRÄFTSKIVA PÅ IKEA BUTZWEILERHOF

Ett säkert tecken på att sommaren börjar gå mot sitt slut är kräftskivan på IKEA och SWEA bjuds på fest. Ett villkor är att vi ställer upp och sjunger snapsvisor. Helan går, osv….

Den 27 augusti var det så dags i år. Sex Sweor och några medföljande samlades utanför insläppet där de tyska gästerna köade och trängdes. Vi fick gräddfil och släpptes in av Mario, vår kontaktperson på IKEA, och hans vänliga kollegor lotsade oss till vårt reserverade bord.

Det var en timme kvar till start, den högljudda musiken försvårade snacket om sommarupplevelser men vi fick försöka kommunicera över den. Sen äntligen fick alla storma buffén med massor, verkligen massor av kräftor. En del tyska gäster tycktes inte kunna få nog utan staplade upp veritabla berg. Sedan kom de och frågade oss hur man äter kräftor. Men de var mycket, mycket goda och saftiga. Och de räckte och blev över till oss också. Och snapsglasen fylldes på så ofta man ville.

Vi blev uppkallade till Mario för de obligatoriska snapsvisorna, sedan tog musiken över igen. Vi hade önskat att det var Pia Fridhill som spelade, som för ett par år sedan.

Efterhand var buffén nästan barskrapad, en och annan köttbulle fanns väl kvar. Och en hel del kräftor!

Med inbjudan till kräftskivan tackar IKEA SWEA för kransbindandet vid midsommar. De sponsrar även vår Luciamarknad med varor och dessutom en ordentlig summa pengar. Tack IKEA!

 

Midsommar på IKEA

Midsommarkransar på IKEA

Den 22 juni, i strålande solsken, band vi i SWEA midsommarkransar med besökarna på IKEA vid Butzweiler Hof i Köln. Stärkta efter en gemensam frukost satte vi igång kl. 11 med att binda de första kransarna. Borden och bänkarna var fullsatta av besökare hela tiden och redan strax efter kl.15 hade vi inte en enda blomma kvar!

Vi fick många positiva kommentarer av glada och nöjda besökare. De som inte bundit kransar förr hade väldigt roligt och de lovordade midsommarfirandet. Vissa kunder återkommer år efter år för att just binda midsommarkransar – det kändes lite som att träffa vänner man inte sett på ett tag! Några ställde frågor om SWEA och vi fick så möjlighet att berätta vad vi i SWEA gör.

 

Kransbindning bild uppifranKransbindning m förklädenKransbindning KristinKransbindning Kristin

SWEA 40 år i Köln/Bonn

SWEA Köln/Bonn firade 40-åringen SWEA

För 40 år sedan startade Agneta Nilsson i Los Angeles SWEA, en förening som idag växt till sju tusen medlemmar i över trettio länder.

SWEA-avdelningar i hela världen firade jubilaren med ”Världens största 40-årsfest” en helg i maj. SWEA International hade föreslagit att alla skulle vara vitklädda, dekorationerna förstås i blått och gult.

SWEA Köln/Bonn firade med ett stort knytis hemma hos Christina Herschung i  Bad Honnef. Festen var planerad som ett garden party, det satte vädret tyvärr stopp för men tack vare Christinas gästfrihet kunde vi fira inomhus. Arton Sweor lärde känna varandra lite bättre i ett kul bingo, vi sjöng, åt och drack gott. Till slut tittade solen fram så att vi till och med kunde ta några foton i den fina trädgården.

Mer om SWEAs 40årsfirande på https://swea40.swea.org/

 

SWEA 40 års fest

 

 

 

 

 

 

Kräftskiva på IKEA

Lika traditionellt som SWEA ställer upp och binder kransar vid midsommar är IKEAs inbjudan till alla Sweor till kräftskivan i augusti. Det serveras stora berg av kräftor, det är bara att ta för sig. Dessutom gravlax, köttbullar (förstås), efterrätter och kaka för dem som orkar. Plus drycker som kräftor sägs kräva. Kräftskivan är mycket populär bland IKEAs tyska kunder. SWEA förväntas också att bidra med att sjunga snaps- och andra svenska visor. Även årets kräftskiva var mycket lyckad och den improviserade SWEA-körens framförande av Helan går uppskattat.

Bokcirkeln: Sveas son av Lena Andersson

Sveas son av Lena AnderssonSveas son Ragnar är en produkt av folkhemmet. Han har det bra. Mycket bättre än sina föräldrar Svea och Gunnar, som vuxit upp i Fattigsverige. Han är övertygat att samhället ger trygghet åt alla, men att alla också måste ta ansvar. Ingen är förmer än den andre. Allt skall ha sin ordning. Staten ordnar så att svenskarna lever i den bästa av världar. Svea hänger inte riktigt med alla nymodigheter.

Ragnar träffar Elisabeth, får ett radhus, två barn. Barnen skall bli lika goda samhällsmedlemmar som Ragnar. De skall idrotta. Dottern blir en bra skidåkare, Ragnar tränar henne. Men sen vill hon inte. Hon vill ägna sig åt litteratur. Doktorerar så småningom. Sonen får jobb på bank i Bryssel. Det är inte vad Ragnar tänkt sig, han är främmande för sina barn och för hur samhället utvecklar sig.
Det slutar inte bra….

Bokcirkeln gav boken en 4 (av fem möjliga)

Midsommar på IKEA

Den 23 juni 2018 var det dags för SWEA Köln/Bonn att tillsammans med IKEA binda midsommarkransar med och för intresserade besökare. Redan när vi kom dit satt det många förväntansfulla besökare vid borden, stora som små, män och kvinnor med eller utan barn och såg fram emot att få binda en midsommarkrans.

Vissa kommer år efter år och vet hur man gör, andra behöver lite mer hjälp och då är vi där för att visa hur man kan binda en midsommarkrans. Vi får även svara på frågor runt midsommarfirandet, varför firar vi och hur firar vi egentligen. Vissa besökare berättar om sina besök i Sverige och det finns naturligtvis de som firat midsommar och dansat “Små grodorna” runt en midsommarstång.

Stämningen runt blomborden var mycket positiv och vi var nöjda Sweor, samt vänner till oss som ställde upp denna dag, och som efter ca. 4 timmar kunde vila fötterna, då var blommorna slut! Detta sammarbete med IKEA pågår sedan flera år och vi ställer gärna upp i många år till. Denna dag är en fin möjlighet för SWEA att visa hur en av Sveriges traditioner firas!

Bokcirkeln: Madeleine F

Madeleine FLena Einhorns bok Madeleine F tyckte vi alla var intressant och fängslande. Det var en bok som man var tvungen att läsa vidare för att erfara gåtan om Madeleine F.

Tyvärr fann vi att slutet av boken var något tunt och vi hade väntat oss mer av det. Så vi skulle kunna säga att tre fjärdedelar var spännande och intressanta och gjorde att man ville läsa vidare men slutet var något platt. Där fanns många öppna frågor. Vårt omdöme var 3-4 men övervikten gick mot 4.

SWEA Professional

Johanna Granholm på "Deine Torte"Årets första SWEA Professional-träff ägde rum på deinetorte.de i Köln, Ehrenfeld. Det blev ett väldigt lyckat företagsbesök, totalt nio sweor besökte Johanna Granholms arbetsplats ”deinetorte.de / dintårta.se”. Företaget är ett ungt startup som är verksamma inom e-handel. Johanna berättade om hur företaget grundades av två vänner, en svensk och en tysk 2009 i Köln. I slutet på 2015 öppnade företaget upp för den svenska marknaden. Idag bakar och levererar de bl. a. tårtor, cupcakes, cake-pops och macarons över hela Skandinavien och övriga europeiska länder inom loppet av 24 timmar! I bageriet bakas dagligen omkring 400 tårtor och varje tårta görs förhand enligt kundens beställning. Den populära fototårtan är den som säljer mest – du kan enkelt ladda upp ditt eget foto/motiv på din tårta. Tekniken för livsmedelstrycken består av ytterst specialiserade maskiner och tack vare hög upplösning och kvalitativ marsipan resulterar bilden i en aptitlig och personligt anpassad njutning för såväl öga som gom.

Vi fick se bageriet och fick även provsmaka många väldigt goda bakverk. Stort tack till Johanna och till ”deinetorte.de” som öppnade dörrarna för oss!

Här kan du läsa mer om företaget: https://www.deinetorte.de/

Bokcirkeln: Julia & Paul

Peter Fröberg Idling, Förlag: Natur Kultur AllmänlitteraturJulia & Paul av Peter Fröberg Idling är en bok som lämnar en med en underligt oroad känsla. Det är en dystopisk berättelse om ett samhälle i dåtid – nutid – framtid. Man vet inte riktigt. Ett tillsynes välordnat samhälle men med subtila kontroller, misstänksamhet och kyla. Samtidigt finns där söta barn, kärlek och längtan. Julia berättar först, sedan Paul. De är gifta men lever skilda liv, hon med barnen, han på ett fartyg. Kommer de någonsin att träffas igen? Läsaren får inte veta.
Vi gav boken en knapp 4.

SWEA Köln/Bonn Årsmöte 2018

SWEA Köln/Bonn höll sitt årsmöte den 27 januari 2018 på Bootshaus Alte Liebe på Rhen. In i det sista var vi nervösa för högvattnet men det gick bra. En speciell gäst var Sveriges nya honorärkonsul för NRW, Juliane Kronen, som blir SWEA-medlem.
Inger Schuberth ledde mötet suveränt som alltid. Avgående ordföranden Margareta Nilson presenterade avdelningens årsberättelse och kassören Christina Herschung bokslut 2017 och budget för 2018. Kristin Adelgren Hackenbroch valdes till ny ordförande för en delvis nyvald, delvis omvald styrelse. Lotteriet lockade med fina vinster och en del SWEA-produkter såldes.
Mötet var välbesökt och intressant, ljudnivån var som alltid hög, lunchen smakade gott medan solkatter gnistrade i vågorna utanför.