Network Menu

SWEA Art

SWEA Art är ett nätverk för alla skapande kvinnor inom SWEA. På internationell nivå främjar SWEA Art samarbete och utbyte mellan konstnärer inom olika SWEA chapters genom gemensamma utställningar och workshops eller helt enkelt för utbyte av erfarenheter och inspiration.

SWEA Art International organiserar veckolånga workshops i Torredembarra i närheten av Barcelona vartannat år. SWEA Köln/Bonn har organiserat två internationella workshops i Cochem vid Mosel och hoppas organisera en workshop snart igen.

SWEA Art Köln/Bonn startade våren 2013 med en sammankomst där sex Sweor beslöt att träffas med oregelbundna mellanrum för gemensamma aktiviteter. Gruppen är öppen och alla Köln/Bonn-Sweor bjuds in till aktiviteterna.

SWEA Art har vi besökt konstmässan Art Cologne i Köln och olika museer. Vi har  haft workshops hos Susann Stelling i Eifel, där vi böjde järn, vi har gjort gelatintryck och träffats för att teckna och måla, t.ex. på Museumsinsel Hombroich och Skulpturenpark Stammheim . En del av dessa aktiviteter har varit tillsammans med SWEA Art-gruppen i Belgien.

 

SWEA Art har en egen webbsida http://art.swea.org/


Romare, Riddare, Rövare – SWEA Art i Moseldalen

Romare Riddare Rövare2

Premiär för SWEA Art Kreativa Dagar i Cochem/Mosel.

Under en strålande höstvecka i oktober skapade och målade nio Sweor från Köln/Bonn, Frankfurt, Belgien och Holland på temat ’Romare, riddare, rövare’. Här i Moseldalen hade romarna sina härläger, dussintals borgar vittnar om riddarnas makt och vilda rövare drog fram i skogarna i dessa gränstrakter.

Inger Schuberth gav en inspirerande introduktion på temat som kompletterades av stadsvandringar med lokala historieförtäljare. Även lokalen i ett det gamla Kapuzinerklostret var stimulerande. Resultatet blev uppemot 30 konstverk i varierande tekniker, från måleri till installation.

Veckan avslutades med en utställning av verken på Hotel-Café Germania. Borgmästaren invigde i närvaro av bl.a. ortens vindrottning. Därmed sagt att veckan också bjöd på trevlig samvaro, ypperlig mat och goda Moselviner.

Margareta Nilson och Annica Ljung-Göbel i SWEA Köln/Bonn organiserade workshopen tillsammans med Christina Måneskiöld i SWEA Art International. Premiären, som anordnades som en regional workshop, var vällyckad. SWEA Art är välkommen tillbaka till Cochem; kanske det blir en ny upplaga om något år.  

Text: Margareta Nilson, SWEA Art Köln/Bonn
Foto: Andrea Ginsberg, Margareta Nilson


SWEA Art på utflykt till Hombroich

I strålande höstväder besökte fyra glada SWEA-Artister Museumsinsel Hombroich i Neuss nära Düsseldorf. Friluftsmuseet, en syntes av konst, arkitektur och natur, grundades av fastighetsmäklaren,  konstsamlaren och mecenaten Karl-Heinrich Müller. Den stora, trolska parken med sin yppiga växtlighet genomströmmas av armar av floden Erft. Här göms paviljonger med konst, bl.a. av Kurt Schwitters, Hans Arp, Jean Fautrier, Yves Klein. I de ljusa, höga rummen samsas de med arkeologiska objekt och skulpturer från Asien, Afrika och Sydamerika. Konstnärer får bo och arbeta på området, som den 83-årige skulptören Anatol Herzfeld, som vi fick en lång pratstund med, om konst, politik och kvinnor.

Vi kom dit för att också själv skapa bilder. Det blev många foton och en och annan teckning och akvarell.

Text: Margareta Nilson, SWEA Art Köln/Bonn