Network Menu

Bokcirkeln : New Delhi-Borås

NEW DEHLI – BORÅS

Fem Sweor läste boken New Delhi-Borås. På grund av lockdown träffades vi och diskuterade den per Zoom. Inte lika mysigt utan kaffe med dopp, men roligt ändå.

New DelhiBorås” lär oss att allting faktiskt är möjligt. Verkligheten överträffar dikten och kärleken övervinner allt. Det enda som behövs är tillförsikt, envishet och en begagnad cykel. Författaren Per J Andersson är resejournalist och Indienkännare

När Pikej föds på den indiska landsbygden är kastsystemet officiellt avskaffat men lever ändå kvar. Klassklyftorna är enorma. Pappan önskar att Pikej ska bli ingenjör och bygga ett nytt, modernt Indien men Pikej kommer att gå sin egen väg. Hans stora talang är att teckna. Han flyttar till New Delhi och lever som hemlös. Han tjänar lite småpengar genom att rita porträtt (“10 minuter, 10 rupier!”). Porträtttecknadnet kommer att göra honom känd eftersom han ritar flera framstående indiers porträtt. En dag träffar han en ung svenska, Lotta, och blir förälskad. Och Lotta stämmer precis in på en profetia som uttalades när Pikej han föddes:

Han ska gifta sig med en flicka som inte kommer från stammen, inte från byn, inte från distriktet, inte från provinsen, inte från delstaten och heller inte från vårt land… Din tilltänkta hustru ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken.”

Pikej och Lotta är ihop en månad men sedan åker Lotta hem till Sverige och de har bara sporadisk kontakt via brev. Pikej längtar dock mycket efter den kvinna som ödet verkar ha valt ut åt honom. Men han har inte pengar för en flygbiljett till Sverige. Till slut bestämmer han sig: han ska cykla till Borås, där Lotta bor.

Boken är baserad på verkliga händelser och det är en fascinerande historia.

Vi tyckte att titeln är lite vilsledande, vi hade förväntat att få veta mer om cykelresan. 2/3 av boken handlar om Pikejs liv i Indien. Det är i och för sig intressant att få en inblick i livet för Indiens fattiga. Men boken är spännande med fina berättelsen om Pikejs och Lottas förhållande ,om ”hippieledens” community och även de roliga anekdoterna om kulturkrockar, som boken är kryddad med.

Vi var överens om att sätta betyget 4-4,5

Christine Aspelin-Güntert

New Delhi-Borås Bokcirkeln

,