Network Menu

Bokcirkeln: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Bokcirkel 5 september 2019

 

Ett jävla solsken

av Fatima Bremmer

En väldigt intressant bok om en av Sveriges första kvinnliga äventyrare på tidigt 1900-tal, Ester Blena Nordström. Hennes liv blir återberättat av Fatima Bremmer och är en livsskildring. Man får följa Ester Blenda när hon börjar sin karriär som journalist och tar diverse olika arbeten, bland annat som piga för att återberätta för läsarna i dagstidningen, om hur pigor har det på landet. Vi får även läsa om när hon är lärare för samer, vandrar i Sydamerika, följer emigranter till USA samt en resa till Sovjet. Boken växlar mellan att återge faktiska brev och andra dokument och att berätta om händelser.
I gruppen var vi oeniga om att detta var ett bra upplägg eller om boken blev rörig. Personligen gillade jag det och vi alla häpnade över vilket enkelt språk som användes även i breven, tonen var familjär i många fall. Det är ett oerhört intressant livsöde vi får följa och många av händelserna kände jag inte till att hon var involverad i.
Det var oerhört intressant att läsa om hennes olika äventyr och jag känner ett stort behov av att läsa någon av hennes egna böcker som äventyren resulterade i.

Vi tyckte alla att boken var mycket väl värd att läsa och gav den betyget 4.

 

 

,