Network Menu

Bokcirkeln: Ålevangeliet av Patrik Svensson

Ålevangeliet

SWEA Köln/Bonns bokcirkel har läst Ålevangeliet av Patrik Svensson, ”berättelsen om världens mest gåtfulla fisk”.

Patrik Svensson beskriver om hur han som pojke fiskade ål i ån nära hemmet tillsammans med sin pappa under trolska augustinätter. Denna mycket personliga berättelse varvas med av naturvetenskapliga, filosofiska, literära och historiska fakta med intressanta och oväntade detaljer och kuriosa.

Redan Aristoteles funderade på hur ålen reproducerade sig och det blev många vetenskapliga turer, där t.o.m. Sigmund Freud var inblandad, innan man upptäckte ålens gåtfulla vandringar till Saragassohavet för att fortplanta sig. Fick man äta ål under fastan? Är ålen en fisk eller något annat undrade prästerskapet? Ålen var en viktig ekonomisk faktor. I Skåne fanns det eftertraktade ålafiskerättigheter, ålen fungerade som en slags valuta och de som hade råd ställde till med ålagille. I Günther Grass’ Blechtrommel spelar en ål en viktig roll liksom i Fritjof Nilsson Piratens böcker. Idag är ålen hotad av den miljöförstöring och klimatförändringar.

Allt detta och mycket till blandar Patrik Svensson till ett fängslande verk. Han är skicklig och noggrann som journalist men samtidigt gör hans ömsinta skildring av gemenskapen med pappan när de båda fiskar ål att detta blir mycket mer än en sakbok om ålen.

Alla tyckte boken var fantastisk läsning och vi ger betyget 4++.

 

Margareta Nilson

,