Network Menu

Bokcirkeln: Drottningens chirurg av Agneta Pleijel

Bokcirkeln recension Drottningens chirurg

 

Bokcirkeln har läst Drottningens chirurg av Agneta Pleijel. En spännande bok som utspelar sig i 1700- talets Stockholm när kirurgien ännu inte var godkänd som medicinskt hantverk.

Redan i början kallas kirurgen Herman Schützer ut, mitt i natten, till en svår förlossning.Han tvekar, men när han får höra att modern är småvuxen, då kommer han. Det ovanliga lockar honom.

Pleijel skriver korta meningar med starka bilder- hon väjer inte för tarmar, blod, kön och lukter.

Bokens Herman Schützer genomför det första kejsarsnittet i Sverige- utan bedövning. Som vilken modern man som helst jobbar han för mycket, tjänar för lite och försummar sin fru Nella. Han låter sig drivas in i ett prestigebråk med medicinaren Niklas Skragge. En strid han inte vinner. Nella är under tiden  upptagen med sin inre strid om tro och trohet. Allt i ett Stockholm som är fattigt, så kallt och så skitigt att folk dör.

Författarens språk är lätt, hon berättar nästan filmiskt och allt känns hela tiden intressant. Bokens personer pratar nästan som vi gör i vår tid, författaren har inte försökt härma någon 1700-talssvenska.

Majoriteten av deltagarna i bokcirkeln tyckte boken var absolut läsvärd och gav den betyget 4.