Network Menu

SWEA Världsmöte i Perth

En reserapport

Det var en lång resa. Jag startade på Köln Hauptbahnhof strax innan klockan 18 söndag kväll och var framme i Perth vid midnatt mellan måndag och tisdag. Riktigt så lång var förstås inte resan, sex timmars tidsskillnad måste räknas in.

Ändå vaknade jag av en strålande sol vid niotiden på tisdagen och hann precis äta frukost i hotellets matsal. Jag gav mig ut i solskenet och den ganska kalla vinden, det kändes jätteskönt. Vandrade runt i Perth, skyskrapor i glas och stål, insprängda däribland några gamla engelska kolonialbyggnader. Många asiater i gatulivet men annars en mycket „normal“ känsla trots att det är på andra sidan jordklotet.

Nästa dag besökte jag West Australian Gallery of Art, såg och lärde mig lite om aboriginsk konst. Hela eftermiddagen i King’s Park, en jättelik park ovanför staden med en vidunderlig utsikt över Swan River och många vackra och ovanliga träd, blommor och fåglar.
Efter en middag med känguru och bläckfisk (otrolig med god kombination!) med Sweor som jag träffade på hotellet blev det åter en ganska tidig kväll. Dittills hade jag inte haft några problem med jet lag. Men på tredje dagen slog den till, jag var groggy. Och kunde kanske inte helt uppskatta utflykten till kuststaden Freemantle. Där besökte vi fängelset som byggdes av engelska straffångar på 1850-talet och som stängdes först 1991. Ett deprimerande ställe! Då var galleriet med aboriginsk konst betydligt trevligare. Vi fick veta om symboliken och sagorna i de delvis mycket färgrika målningarna.

Nu hade de flesta ca 200 Sweorna anlänt och samlades till mingel i mötehotellet. Stora kramar till gamla bekanta, kul att träffa så många Sweor från jordens alla hörn.
Nästa dag hade de sju SWEA-regionerna separata Regionmöten. Köln/Bonn är med i MEMA, Mellersta Europa, Asien och Afrika. Tolv av de 13 MEMA-avdelningarna var representerade, SWEA Israel fattades. Riitta Hallberg var med från Frankfurt. Avdelningarna presenterade sina årsrapporter. Medlemsantalet varierar mellan 179 (SWEA Rivieran) och 23 (SWEA Rimini), medelåldern likaså, den högsta medelåldern har Sverigeavdelningarna Malmö och Örestad, samt Rivieran. Berlin, Luxemburg och Rom har många nya, yngre medlemmar. Köln/Bonn ligger i mittfältet. Antalet aktiviteter varierar från 15-20 till över 50 per år. Köln/Bonn med Frankfurt är bland de mest aktiva.
De avdelningar som lyckats bäst att attrahera yngre svenskor har satsat stort på SWEA Professional. I Berlin och Luxemburg har SWEA Professional-träffarna blivit mycket populära men deltagarna har inte alltid sett förbindelsen till SWEA. Man har nu satt regler, att efter t.ex. 3 gånger måste man bli medlem.
Alla avdelningar samarbetar med andra svenska organisationer som kyrka, skola, ambassad, konsulat, företag som IKEA.

Deltagarna disktuerade hur man skulle kunna attrahera nya medlemmar till SWEA och hur rekrytera till styrelsen. För att utveckla och förnya arbetet kan det vara värdefullt att ta fram en strategi: Var vi vill vara om ett år, om fem år? Vad vill medlemmarna? Vem gör vad? Vem kan vi samarbeta med: företag, skola, kyrka? Vi diskuterade hur vi kan samarbeta över avdelningsgränserna, här i mitt i Europa är det ju helt naturligt och jag diskuterade med ordföranden i Belgien, Luxemburg och Holland om gemensamma projekt. SWEA Tyskland-tidningen är ett exempel på samarbete mellan alla tyska avdelningarna.

Det formella MEMA-årsmötet med regionordförandens årsrapport, ekonomiska årsrapporter och valberedningens rapport var sedan snabbt avklarat.
Nästa dag var själva Världsmötet, där SWEA Internationals styrelse, alla regions-och avdelningsordföranden och en hel del andra Sweor deltog. SWEA Internationals styrelse presenterade sin vision för SWEA: Att det skall skall vara en självklarhet för svensktalande kvinnor som flyttar utomlands att gå med i SWEA, att SWEA skall vara en professionell, modern och kommunikativ organisation. Att arbeta ideellt är meriterande och många uppdrag kommer till nytta i arbetslivet. SWEA ger erfarenhet i styrelsearbete ochi kommunikation, IT, event och marknadsföring. Ca 500 medlemmar har någon form av uppdrag lokalt, regionalt eller internationellt i någon av SWEAs avdelningar eller kommittéer.

Barbro Osher är Sveriges generalkonsul i San Fransisco, grundare av SWEA San Fransisco och filantrop inom svensk kultur. Barbro höll en intressant och inspirerande föreläsning om Sverige och det svenska, nordiskt samarbete, m m.
Mest inspirerande var nog ändå VDn för designbyrån Doberman, Lisa Lindström. En engagerande föreläsning, där hon talade om att „samskapa“, att skapa och förändra tillsammans. “Samskapa” handlar mycket om relationer och förtroende. Att utveckla en strategi: Vilka är våra utmaningar? Var ska vi vara om 5 år? Vem skall fatta beslut – alla tillsammans!

Ursula Hultqvist är Swea i San Fransisco och initiativtagare till SWEA Professional 2011. Många avdelningar har haft stor framgång med SWEA Profession-aktiviteter som studiebesök på företag, föreläsningar med inriktning på yrkesliv, och har lockat många nya medlemmar. Men det är viktigt att SWEA Professional inte för ett eget liv utan att aktiviteterna integreras i avdelningarnas vanliga arbete, som vi ju också gjort i Köln/Bonn.
De två mötesdagarna var tyvärr alldeles för korta, MEMAs styrelse skall försöka påverka SWEA International att utöka Världsmöten med åtminstone en dag till. Då skulle man få mer möjligheter till grupparbeten och mer aktivt nätverkande.

Lyckligtvis kunde jag fortsätta samvaron med Sweorna på den fyra dagar långa efterresan. Vi var 74 Sweor i två bussar som styrde söderut från Perth. Vår bas var ett underbart bungalowhotell precis vid Indiska Oceanen. Några vågade bada, det var ganska kallt. Jag nöjde mig med att springa längs stranden på morgonen.
Efterresans höjdpunkter var de olika naturupplevelserna: vandring i bushen, med färggranna växter och fåglar, en skog av karriträd, ett av världens högsta, valbeskådning ute till havs. Och så kängurus förstås, de hoppade omkring i gräset utan att nämnvärt bekymra sig om den fotograferande hopen svenskor vid vägkanten. En kväll fick vi vara med om en aboriginsk ceremoni, där en grupp urinvånare välkomnade oss med eukalyptuskvastar som de tände eld på och renade oss med röken till ljudet av rytminstrument. Mycket suggestivt med skymningen över Indiska Oceanen som kuliss.

Inte minst var behållningen av efterresan att lära känna ännu fler Sweor, att diskutera vårt avdelningsarbete, lära av varandra, smida gemensamma planer.
Efter ytterligare en natt i Perth var det dags att säga farväl till Australien. Mellanlandning på flygplatsen i Singapore, jättestor med orkidéer och palmer mitt i! På planet till Frankfurt hade jag en hel sittrad för mig själv, skönt att kunna ligga ner och sova under den tolv timmar långa resan.

SWEA är en fantastisk organisation av skärpta, trevliga, positiva, engagerade kvinnor, det är en förmån att få vara med i SWEA, både här hemma i Köln/Bonn, tillsammans med våra grannavdelningar och internationellt på region- och världsmöten. Alla Sweor är välkomna till dessa möten, nästa regionmöte är i Milano i oktober 2018. Så snart vi vet mer informerar vi, kanske vi kan bli en grupp som åker dit!

Text: Margareta Nilson

Bilder: Margareta Nilson och SWEA Länk: http://vm2017.swea.org/2017/vad-hande-vm2017/

,