Network Menu

SWEA Professional: möte med Kristina Frisk

SWEA Professional möter Kristina Frisk

Bild: Stéphane Maréchal

– Årets uppfinnarkvinna Kristina Frisk berättar om sitt liv och sin karriär –

När: 21.03.2017 kl 19.30

Var: hemma hos Margareta Nilson

Hur: Anmäl dig till Margareta

“Kristina Frisk älskar att hitta lösningar på vardagsproblem och uppfinna justa saker för människor. Förra året blev hon utnämnd till Årets Uppfinnarkvinna för en liten specialkudde som göra våra tandläkarbesök behagligare.

Vem känner inte igen problemet med saliv som samlas i munnen under en behandling hos tandläkaren och vem har inte försökt stöta bort den obekväma spiralen som skaver i gommen? Kristina Frisk började fundera på problemet och kom på en mycket bekvämare lösning, en liten kudde som gör jobbet. Hennes uppfinning tog både den svenska och internationella marknaden med storm.
– Det är häftigt att tänka att varje dag sätter 20 fulla busslaster med patienter någon av dessa i munnen, säger hon och i handflatan håller hon två små vita formsydda kuddar, en som ska sättas under tungan och en annan innanför kinden.

Kristina pratar fort, har lätt för skratt och hennes pigga ögon visar på en stor nyfikenhet och ett jävlaranamma. Det är nog just hennes positiva sätt att se på saker som har gjort henne till uppfinnare. När Kristina ser något som inte fungerar nöjer hon sig inte med att klaga utan hon försöker hitta en lösning.
– Att uppfinna är som en sport för mig, jag tänker alltid hur kan man lösa det här problemet på ett enkelt och billigt sätt. Jag försöker hela tiden skala bort så att det blir så funktionellt som möjligt, förklarar hon.
Hennes kritiska och praktiska tänkande har gjort att hon har patent på en rad uppfinningar. Hon har genom åren uppfunnit och designat alltifrån bruksföremål och husvagnsinredning till blöjor och tandvårdsprodukter.
– Min allra första uppfinning gjorde jag när jag gick första året på högskolan för design och konsthantverk, HDK, det var en nötknäckare för enhänta, jag gjorde den i lönn och den använder vi fortfarande varje år till jul.

Kristina är född och uppvuxen i Göteborg, hennes kreativitet kommer nog från pappa Leif Stenström, som var en erkänd Göteborgskonstnär.
– Pappa hade nog velat att jag gått i hans spår, men jag var mer intresserad av att bli som en kusin jag såg upp till. Hon var psykolog, jag började läsa psykologi men efter fyra år kom jag på att jag hellre ville jobba med händerna än med huvudet, så jag bytte bana.
Kristina kom in på, HDK, där hon studerade produktdesign. Efter slutexamen frilansade hon som industridesigner för bland andra Höganäs och Mölnlycke. I slutet av 1980-talet flyttade hon tillsammans med man och barn utomlands, först till Bryssel och sedan till Lissabon. I Portugal arbetade hon bland annat med att designa azulejos, portugisiska kakelplattor. När den stora ekonomiska krisen blev ett faktum bestämde familjen sig för att flytta tillbaka till Göteborg. Hon var då 53 år, hade inte arbetat i Sverige på över 20 år och förstod att det skulle bli svårt att ta sig in på arbetsmarknaden igen.
– I stället för att söka jobb kollade jag vad som behövdes i Sverige och märkte att man efterfrågade kvinnliga entreprenörer. Då ska de få det, tänkte jag och började leta efter idéer till ett nytt företag.

Hon letade efter någon bransch som det gick bra för även under krisen och såg att tandvården var en växande bransch.
– Det finns fortfarande många vuxna som inte går till tandläkaren för de är rädda, de tycker det är obehagligt eller gör ont. Så jag började fundera på vad en tandläkare kan behöva för att patienterna ska må bättre?
Sedan tog det cirka två år för Kristina att få ut sin första färdiga tandvårdsprodukt.
– Nu har en internationell tillverkare och distributör köpt rättigheterna. Det är häftigt att veta att min uppfinning används idag i både Japan och Tyskland. En uppfinning är som ett barn, man bär upp det men sedan måste det ut och pröva sina egna vingar.
Kristina, är i dag en av de aktiva medlemmarna i Göteborgs uppfinnarförening.
– I föreningen kan man bolla idéer med andra och man behöver inte vara rädd att idén kommer ut för vi har tystnadsplikt, förklarar hon.
– Jag tror det är fel att säga att bara vissa har förmågan och kreativiteten att uppfinna saker. Jag tror att alla kan uppfinna något nytt bara man tar tid och sätter sig ner och riktigt tänker på hur man kan förbättra något.

Kristina har inte sagt sitt sista ord inom tandvården, nu hon är redan i full gång med nästa projekt. Idén kom när hon gick och blästrade tänderna.
– Efter behandlingen hade jag något konstigt klibb över hela ansiktet som jag var tvungen att tvätta bort inne hos tandhygienisten. Jag tyckte det var obehagligt och tidskrävande. Detta måste man kunna göra något åt tänkte jag, här finns det utrymme för en ny produkt.
Först gjorde hon en enkät hos tandhygienister för att se om det var ett problem för andra patienter och det visade sig att cirka 89 procent tyckte det var jobbigt.
Då uppfann Kristina en mask som skyddar ansiktet under behandlingen. Just nu väntar hon på att de första maskerna ska komma från fabriken.
– Så länge jag kan hitta problem som jag kan ta tag i och som kan förbättra patientens upplevelse hos tandläkaren kommer jag att fortsätta uppfinna i området, säger hon med en bestämd blick.

Fakta: Kristina Frisk
Ålder:
57 år.
Yrke: Industridesigner.
Familj: Maken Johan och två utflugna barn.
Bor: i hyreslägenhet i Norra Gårda.
Gör på fritiden: sjunger i kör och målar.
En uppfinning du skulle vilja ha gjort: blixtlåset.
Tips till nya uppfinnare: Man ska vara, kritisk, envis och tro på sin sak.
För mer info: www.guf.se och www.caresumables.com

Fakta: Prismotivering

  • Svenska Uppfinnareföreningens motivation till priset som Årets Uppfinnarkvinna 2016:
  • Genom att utgå från marknadstrender och behov snarare än en idé och genom att inkludera sina kunder och andra intressenter tidigt i sin utvecklingsprocess har hon uppfunnit flera produkter som har tagit både den svenska och internationella marknaden med storm.
  • Inte nog med att hon är en duktig uppfinnare och entreprenör: hon hjälper även andra uppfinnare att förverkliga sina idéer genom sitt engagemang i Göteborgs Uppfinnareförening, något som tydligt märktes genom det stora antalet nomineringar som kom in. Årets uppfinnarkvinna är sannerligen en förebild för alla som vill förverkliga sina drömmar och lyckas med innovation.”

Källa: GP.se , Elsa Maréchal

Merken

Merken

Merken

Merken

Merken