Network Menu

Genomförda program

Här kan du läsa om vad vi i SWEA Köln/Bonn hittar på:

Bokcirkeln läste “Kunzelmann & Kunzelmann”

Bokcirkeln har läst Kunzelmann & Kunzelmann av Carl Johan Vallgren.

Carl-Johan Vallgren: Kunzelmann & Kunzelmann Bonniers förlag, 2009

Carl-Johan Vallgren "Kunzelmann & Kunzelmann"Kunzelmann & Kunzelmann

av Carl Johan Vallgren handlar om Viktor Kunzelmann, konstförfalskare som överlevde kriget tack vare sin skicklighet att förfalska bl.a. autografer av förbjudnda idoler och engelska pundsedlar. Efterkriget flydde han till Sverige och levde vidare på sin konstnärliga skicklighet ochsina diverse identiteter. Samt Joakim Kunzelmann, hans odåga till son,som är beroende av kvinnor, porr och lånade pengar. Han tror att han åtminstone skall bli kvitt pengaproblemen när pappan dör. Men där bedrog han sig….

Bokcirkeln var överens om att boken är mycket underhållande, intressant och lättläst även om det är en mindre tegelsten. Man lär sig en hel del om konst och konstförfalskning. Handlingen utspelar sig delvis i Tyskland under och efter kriget med intressanta inblickar i diverse skumma affärer. Porrskildringarna är ibland lite provocerande men de är aldrig förnedrande.Bokcirkeln ger en god fyra och rekommenderar definitivt boken! Även ljudboken är mycket bra.

17622004_1897088143883283_2772823878279782223_o

SWEA Professionalträff med Kristina Frisk

SWEA Professionalträff den 21 mars med Swean Kristina Frisk, Årets uppfinnarkvinna i Sverige 2016

Uppfinnare Kristina FriskAlla är vi uppfinnare sa Kristina Frisk, Årets uppfinnarkvinna i Sverige 2016 och SWEA, på SWEA Professionalträffen den 21 mars. Hon designar och utvecklar praktiska hjälpmedel för tandläkare och har byggt upp ett företag kring sina uppfinningar. Det viktigaste är att lyssna på vad kunderna vill ha. Det blev en livlig och intressant diskussion där Kristina bl.a. demonstrerade sina produkter.

Recension av “Allt som återstår”

Titel: Allt som återstår

Författare: Elin Boardy

Recenserad av Christina Herschung, januari 2016Allt som återstår av Elin Boardy

Boken som vi läste senast “Allt som återstår” av Elin Boardy blev betygsatt med en trea. Vi hade allt från 2 till 4, alltså fanns det delade meningar om boken. En del tyckte den var för klichéartad, typiskt var kvinnans roll i samhället förr i tiden och det hade man läst nog om, andra tyckte den var rent historiskt intressant. Själv gillade jag boken mycket eftersom den återspeglade mina minnen från min släkt i Dalsland. Det typiska för mig var denna ordfattighet som rådde, man talade inte om sina problem och man klagade inte inför andra, utan man svalde ner alla sina problem och led i det tysta. Språket som Elin Boardy har valt tycker jag är helt fantastiskt för att vara hennes första roman. Man ser framför sig exakt hur allt ser ut, väldigt målande lite som Strindberg.

Läs mer om författaren på hennes webbsajt >>

Läs mer om vår bokcirkel >> 

Filmkväll: Jag är Ingrid

Fullsatt biosalong hemma hos Gunilla Svenningsen den 27 januari när vi såg filmen ”Jag är Ingrid”, en dokumentärfilm om Ingrid Bergmans och hennes liv med hennes egna ord och bilder. En personlig och fängslande film om en av Sveriges största skådespelare. Mumsiga fastlagsbullar/semlor och SWEA-snack därtill.

Luciamarknad i Rech, 5-6 december

Årets Luciamarknad blev en braksuccé! Vi serverade glögg och
pepparkakor till hundratals marknadsbesökare, 400 lussebullar var slut
tidigt på söndagseftermiddagen. Många kommer varje år och köper vår
specialinlagda sill och våra marsipantomtar.
Luciatåget med Sara Tunlid som Lucia och åtta skönsjungande tärnor var
suveränt! Förutom de traditionella julsångerna satte de in jazziga Tänd ett
ljus, uppskattat i den lilla kyrkan!
Och som vanligt hade vi väldigt kul i boden! Besökarna är positiva och
nyfikna. De vill gärna veta mer om Sverige, svensk jul och om SWEA;
många har besökt Sverige och berättar entusiastikt om sina upplevelser.

SWEA lär mer om flygsäkerhet

SWEA besökte European Aviation Safety Agency, EASA, den 19 november. EASA ser till att vi kan flyga säkert. Johan Nyberg gav oss en initierad inblick i arbetet på denna europeiska myndighet med 700 medarbetare, som funnits i Köln sedan 2003. EASA certifierar flygplanen så att de uppfyller högsta säkerhetskrav och etablerar riktliner för träning av piloter, crew och teknisk personal. Johan berättade om vad som är viktigt för flygsäkerheten och hur den faktiskt blivit otroligt mycket bättre genom åren. Viktigt att veta för oss som flyger och far så att vi skall kunna känna oss trygga!

SWEA på konstmässa på Frauenmuseum

Frauenmuseum i Bonn visar konst av kvinnor och har en massa spännande utställningar och aktiviteter. Varje år i november organiserar museet en konstmässa, i år var det 25-årsjubileum. Åtta konstintresserade Sweor kom och såg ett kalejdoskop av aktuell kvinnlig konst. Alla konstnärerna var där och det var jätteintressant att prata med dem. Så mycket inspiration! Vi borde gå dit oftare!

Stammtisch på Guten Abend i Beligischer Viertel i Köln

Vi blev så många att vi inte fick plats på Belgischer Hof så det blev Guten Abend i stället. Dagen efter 11.11. fick elva Sweor, nästan-Sweor och kanske-igen-Sweor ett långbord, god mat och som alltid mycket och trevligt snack.

ARVSRÄTT – VIKTIGT FÖR OSS ALLA

EUs nya arvsförordning ändrar arvsrätten för oss svenska medborgare. Tidigare gällde svensk arvsrätt. Bor vi i Tyskland gäller nu i princip tysk arvsrätt, men vi kan välja om vi fortfarande vill följa svensk lagstiftning. Många Sweor hade mött upp till informationskvällen hos Catharina Tillmann. Vår jurist Jenny Nyberg informerade kunnigt och konkret om för- och nackdelar, och svarade initierat på alla våra frågor. Catharina bjöd på läckra pajer, sallad och jättesöta cupcakes. Det blev en sen kväll med mycket trevligt SWEA-snack.

SWEA på besök hos Bayer i Leverkusen

Ett tiotal Sweor med familjer och vänner möttes i Leverkusen en grå söndagsmiddag, 25 oktober 2015. Viktoria Eriksson hade ordnat en visning på Bayers besökscentrum. Vi fick mycket och intressant information om detta företag som startade i ett kök i Wuppertal, sedan flyttade till Leverkusen vid förra sekelskiftet och nu är ett världsomspännande jätteföretag.
Hälsa och växtskydd är de två områden som företaget koncentrerar sig på idag. Man började med aspirin men nu utvecklar Bayer mediciner mot cancer, diabetes, ögonsjukdomar, m.m. På växtskyddssidan motarbetar man skador på utsäde och på skörden, bl.a. genom att utveckla mera resistenta grödor.
Vi fick en intressant inblick i en stor koncern som är arbetsgivare för åtminstone två Sweor.

 

Bra uppslutning vid Stammtisch i Bonn!

Den 17:e september var det dags för Stammtisch på Bottlers i Bonn igen. Denna gång träffades vi och åt lunch, lite tidigare än våra vanliga träffar som hittills ofta har skett på kvällstid. Det visade sig vara en utmärkt idé och många Sweor dök upp. Nästa gång hoppas vi på ännu fler!

Golf på Clostermanns Hof

Vilken fantastisk golfdag på Clostermanns Hof med sol och blå himmel. Vi fyra Sweor klarade oss riktigt bra trots att vi alla inte spelat golf på länge. Det var så kul att vi bestämde en ny golfträff den 13:e november. Alla Sweor förstås välkomna att komma med och pröva på!

Crime Cologne 2015

Den 18:e september smygstartar Crime Colognes “Krimifestival” med svenska Erik Axel Sund. Den 21:a gästar Åke Edwardson och den 22:a David Lagerkranz. Läs mer här:
Crime Cologne

Midsommarfirande 2015

Midsommar på Ikea var återigen en stor succé. Stora fång björkris och massvis av blommor väntade på oss när vi kom till Butzweilerhof vid lunchtid. Åtta Sweor och en inlånad tysk vänninna band kransar på löpande band tillsammans med nyfikna kunder som snabbt lärde sig hur man gör. Hela tiden var minst ett tjugotal personer sysselsatta med att göra kransar till sig själva, sina barn eller barnbarn. Toppenstämning trots det kyliga vädret. Vid fyratiden var alla blommorna slut och vi Sweor också.


Utflykt till Frankfurt

Sex Köln/Bonn-Sweor på utflykt till Frankfurt för att besöka den fina Helene Schjerfbeck-utställningen på Schirn Kunsthalle och en trevlig middag med Frankfurt-Sweorna. Foton av Margareta Nilson.

 

 

Kräftskivan 2014 i Köln

Ett gäng glada sweor med gäster träffades på IKEA i slutet av augusti för den årliga kräftskivan. Pia Fridhill stod för underhållning och skapade stämning med svenska och internationella sånger. Vi hoppas kunna fortsätta med denna trevliga traditionen, även om det kanske blir en “fiskskiva” istället nästa år. Men Susann har lovat att hon har snapsvisor om fiskar också!


Foto: Susann Stelling

SWEA Art i Schlosspark Stammheim

Schlosspark Stammheim, vackert belägen vid Rhen i norra Köln, anordnar varje sommar en skulpturutställning. Konstverk som i sten, trä, metall och naturmaterial tar upp aspekter i omgivningen eller reflekterar historia och nutid. En del skulpturer står kvar år efter år, en del är nya och aktuella. Dit drog fem SWEA-Artister en onsdageftermiddag i juni för att strosa runt i parken och inspireras av atmosfären, de århundra gamla träden, floden och konsten. Susann funderade på att kanske försöka komma med och presentera sina egna verk nästa år. Inger, Catharina och Margareta skissade och tecknade, motiv saknades inte med alla skulpturerna och den vackra parken. Medan Andrea guidade och stod för värdinneskapet på Café Lichtblick, ett ekumeniskt café med bokhandel där hon jobbar som voluntär. Kaffet och kakorna smakade utmärkt!

Text: Margareta Nilson

Årsmötet 2014 SWEA Köln/Bonn

Andrea rapporterar från årsmötet i Köln

Vi pratade och skrattade mycket. Och vi åt god lunch (om man inte frågar Ingrid von Scheele…). Vi stiftade förvirring hos personalen, när vi pratade svenska med dem också… Men de var trevliga ändå! Jag tyckte att det var ett passande ställe att träffas med svenska vänner. Jag förbinder alltid vatten och båtar med Sverige.

Mariana har en underbar utstrålning, man fastnar verkligen på hennes läppar när hon berättar om sina ideér. Vi ska känna oss lyckliga att ha henne som ordförande! Och Margareta, hon är så noga med att skriva protokollet. Det blev ju färdigt redan nästa dagen! Fantastik. Och när Annica tar hand om kassan, lika bra som hon gör webbsidans jobb, då kan det ju bara gå framåt med SWEA Köln/Bonn.

Jag tycker att vi ska värdsätta allt jobb styrelsen gör. Och att alla som inte hjälper till i föreningen får veta att det finns några som engagera sig “lite” mer! Ett stort TACK ifrån mig – och förmodligen alla andra medlemmar.

Hälsningar,

Andrea Ginsberg

Foto: Mariana Jäder-Näslund

Luciamarknad i Rech 2013

Luciamarknaden i lilla vinorten Rech, är sedan flera år tillbaka en kär tradition för oss Sweor i Köln/Bonn.

Helgen till andra advent slår vi upp luckorna till den lilla träboden och laddar upp med hemmagjort sill, färska lussekatter, svensk glögg med mandel och russin och skandinaviska dekorationsartiklar.

Även om lördagen var lite regning, så var försäljningen och stämningen god. På söndags kvällen gick det traditionella luciatåget igenom byn och sjöng vackert i kyrkan. Allt som allt, hade vi en trevlig helg och en bra förtjänst!

Tack

till alla som ställde upp med både förberedelser, såväl som försäljning och i luciatåget!


Foton: Mariana, Susann och Annica

Doft seminarie på 4711 i Köln

Onsdag den 27 november hade SWEA Köln/Bonn bjudit in till doft seminarium. Vi var tre sweor, nämligen Margareta, Andrea och Mariana tillsammans med ett blandat gäng vänner, kvinnor från FN och Bonn International School. Vi luktade, och lärde oss om olika dofter och fick göra vår egen flaska parfym. Kul

Romare, Riddare, Rövare – SWEA Art i Moseldalen

Romare Riddare Rövare2

Premiär för SWEA Art Kreativa Dagar i Cochem/Mosel.

Under en strålande höstvecka i oktober skapade och målade nio Sweor från Köln/Bonn, Frankfurt, Belgien och Holland på temat ’Romare, riddare, rövare’. Här i Moseldalen hade romarna sina härläger, dussintals borgar vittnar om riddarnas makt och vilda rövare drog fram i skogarna i dessa gränstrakter.

Inger Schuberth gav en inspirerande introduktion på temat som kompletterades av stadsvandringar med lokala historieförtäljare. Även lokalen i ett det gamla Kapuzinerklostret var stimulerande. Resultatet blev uppemot 30 konstverk i varierande tekniker, från måleri till installation.

Veckan avslutades med en utställning av verken på Hotel-Café Germania. Borgmästaren invigde i närvaro av bl.a. ortens vindrottning. Därmed sagt att veckan också bjöd på trevlig samvaro, ypperlig mat och goda Moselviner.

Margareta Nilson och Annica Ljung-Göbel i SWEA Köln/Bonn organiserade workshopen tillsammans med Christina Måneskiöld i SWEA Art International. Premiären, som anordnades som en regional workshop, var vällyckad. SWEA Art är välkommen tillbaka till Cochem; kanske det blir en ny upplaga om något år.  

Text: Margareta Nilson, SWEA Art Köln/Bonn
Foto: Andrea Ginsberg, Margareta Nilson

SWEA Art på utflykt till Hombroich

I strålande höstväder besökte fyra glada SWEA-Artister Museumsinsel Hombroich i Neuss nära Düsseldorf. Friluftsmuseet, en syntes av konst, arkitektur och natur, grundades av fastighetsmäklaren,  konstsamlaren och mecenaten Karl-Heinrich Müller. Den stora, trolska parken med sin yppiga växtlighet genomströmmas av armar av floden Erft. Här göms paviljonger med konst, bl.a. av Kurt Schwitters, Hans Arp, Jean Fautrier, Yves Klein. I de ljusa, höga rummen samsas de med arkeologiska objekt och skulpturer från Asien, Afrika och Sydamerika. Konstnärer får bo och arbeta på området, som den 83-årige skulptören Anatol Herzfeld, som vi fick en lång pratstund med, om konst, politik och kvinnor.

Vi kom dit för att också själv skapa bilder. Det blev många foton och en och annan teckning och akvarell.

Text: Margareta Nilson, SWEA Art Köln/Bonn

Midsommar på IKEA

midsommarÄven detta året hjälpte vi till med att binda midsommarkransar och dansa runt midsommarstången på IKEA.

SWEA Art på Louvren

m 130612 SWEA i  Lens

SWEA Art i Lens

Den 12 juni besökte fyra Köln/Bonn-Sweor det nyöppnade Louvre-museet i Lens i norra Frankrike. Utflykten organiserades tillsammans med SWEA Art Belgien.

SWEA Köln/Bonn besöker Konrad Adenauer

Ett drygt dussintal svenskar – Sweor med familjer – besökte Adenauerhaus i Rhöndorf den 9 maj. Konrad Adenauer var Västtysklands första bundeskansler och präglade med sin politik efterkrigstiden i Tyskland och även i Europa. Han kom till Rhöndorf på trettiotalet efter att ha blivit avsatt av Hitler som Kölns överborgmästare. Under kriget ägnade han sig bl.a. åt uppfinningar, t.ex. en stoppsvamp med inbyggt ljus!

Vi fick se hur han bodde: ett borgerligt hem utan all lyx – även om den stora radiogrammofonen kanske räknades som sådan på den tiden. Längst ner mot vägen fanns en liten kur för den lokala polisen – det var all säkerhet man tyckte behövdes!

Det var bara några få, utvalda statsmän, som General de Gaulle, som fick besöka honom i Rhöndorf. De två står också staty i den vackra trädgården. Där blommade de berömda rosorna tyvärr inte ännu, däremot liljekonvalj och syren.

Inger Schuberth berättade informativt och engagerat, som alltid, om Adenauers roll i Tyskland och Europa. En grundlig historielektion för oss alla, även barnen lyssnade uppmärksamt.

Efteråt njöt vi av en god middag i Weinhaus im Turm – en trevlig restaurang, värd att lägga på minnet.

Inger och MarianaMariana passade även på att gratulera Inger, som dagarna innan firat sin födelsedag, med en fin blomma.

Text: Margareta Nilson, Foto: Mariana Jäder-Näslund