Network Menu

Genomförda program

Här kan du läsa om våra genomförda program:

Bokcirkeln: Madeleine F

Madeleine FLena Einhorns bok Madeleine F tyckte vi alla var intressant och fängslande. Det var en bok som man var tvungen att läsa vidare för att erfara gåtan om Madeleine F.

Tyvärr fann vi att slutet av boken var något tunt och vi hade väntat oss mer av det. Så vi skulle kunna säga att tre fjärdedelar var spännande och intressanta och gjorde att man ville läsa vidare men slutet var något platt. Där fanns många öppna frågor. Vårt omdöme var 3-4 men övervikten gick mot 4.

SWEA Professional

Johanna Granholm på "Deine Torte"Årets första SWEA Professional-träff ägde rum på deinetorte.de i Köln, Ehrenfeld. Det blev ett väldigt lyckat företagsbesök, totalt nio sweor besökte Johanna Granholms arbetsplats ”deinetorte.de / dintårta.se”. Företaget är ett ungt startup som är verksamma inom e-handel. Johanna berättade om hur företaget grundades av två vänner, en svensk och en tysk 2009 i Köln. I slutet på 2015 öppnade företaget upp för den svenska marknaden. Idag bakar och levererar de bl. a. tårtor, cupcakes, cake-pops och macarons över hela Skandinavien och övriga europeiska länder inom loppet av 24 timmar! I bageriet bakas dagligen omkring 400 tårtor och varje tårta görs förhand enligt kundens beställning. Den populära fototårtan är den som säljer mest – du kan enkelt ladda upp ditt eget foto/motiv på din tårta. Tekniken för livsmedelstrycken består av ytterst specialiserade maskiner och tack vare hög upplösning och kvalitativ marsipan resulterar bilden i en aptitlig och personligt anpassad njutning för såväl öga som gom.

Vi fick se bageriet och fick även provsmaka många väldigt goda bakverk. Stort tack till Johanna och till ”deinetorte.de” som öppnade dörrarna för oss!

Här kan du läsa mer om företaget: https://www.deinetorte.de/

Bokcirkeln: Julia & Paul

Peter Fröberg Idling, Förlag: Natur Kultur AllmänlitteraturJulia & Paul av Peter Fröberg Idling är en bok som lämnar en med en underligt oroad känsla. Det är en dystopisk berättelse om ett samhälle i dåtid – nutid – framtid. Man vet inte riktigt. Ett tillsynes välordnat samhälle men med subtila kontroller, misstänksamhet och kyla. Samtidigt finns där söta barn, kärlek och längtan. Julia berättar först, sedan Paul. De är gifta men lever skilda liv, hon med barnen, han på ett fartyg. Kommer de någonsin att träffas igen? Läsaren får inte veta.
Vi gav boken en knapp 4.

SWEA Köln/Bonn Årsmöte 2018

SWEA Köln/Bonn höll sitt årsmöte den 27 januari 2018 på Bootshaus Alte Liebe på Rhen. In i det sista var vi nervösa för högvattnet men det gick bra. En speciell gäst var Sveriges nya honorärkonsul för NRW, Juliane Kronen, som blir SWEA-medlem.
Inger Schuberth ledde mötet suveränt som alltid. Avgående ordföranden Margareta Nilson presenterade avdelningens årsberättelse och kassören Christina Herschung bokslut 2017 och budget för 2018. Kristin Adelgren Hackenbroch valdes till ny ordförande för en delvis nyvald, delvis omvald styrelse. Lotteriet lockade med fina vinster och en del SWEA-produkter såldes.
Mötet var välbesökt och intressant, ljudnivån var som alltid hög, lunchen smakade gott medan solkatter gnistrade i vågorna utanför.

 

Bokcirkeln: “Världens vackraste man”

Världens vackraste man“Världens vackraste man” av Lena Ackebo handlar om systrarna Mona och Barbro som åker till Mallorca tillsammans, trots att deras relation inte är den bästa. Där får de tid att komma varandra lite närmare och prata om sitt förflutna, vilket leder till många konflikter och missförstånd. Allt blir mer komplicerat av att Mona träffar världens vackraste man (enligt henne).

Vi i bokcirkeln var överens om att boken var lättläst och underhållande, den gick snabbt att läsa eftersom man gärna ville veta hur det skulle gå. Perspektivet skiftar mellan de båda systrarna vilket gör romanen intressant. Man lär känna dem båda lika väl och förstår deras konflikter ur båda synvinklarna, och igenkänningsfaktorn är hög när det gäller syskonrelationer. Bokens titel och en del av historien var lite kliché, men den var ändå värd 4 av 5 tyckte vi.

Filmkväll: Den allvarsamma leken

SWEAs filmkvällar är populära. Denna gången samlades vi för att se “Den allvarsamma leken”, Hjalmar Söderbergs klassiska roman som filmats av Pernille August med Sverrir Pall Gudnason och Karin Franz Körlof i huvudrollerna. Filmen handlar om kärlek och dess förvecklingar i borgerlig miljö vid förra sekelskiftet. Kanske lite för vacker och romantisk, konflikterna med samhällets moralföreställningar kom lite till korta. Men suveräna skådespelare och en alltigenom estetisk upplevelse.

Om ni inte hade tillfälle att komma kan ni som alltid låna DVDn av SWEA.

Midsommarkransar på IKEA

Midsommar på IKEA. På bilden: Catharina Tillmann, Christina Löfvall, Margareta Nilson, Catharina Hetzer, Johanna Granholm

Midsommar med kransbindning på IKEA

Det är en fin tradition att SWEA Köln/Bonn ställer upp och binder midsommarkransar på IKEA Butzweilerhof. Dels som tack för att IKEA sponsrar SWEA: Vi får varje år glögg, pepparkakor och andra varor som vi säljer på Luciamarknaden i Rech, dessutom en generös summa pengar. Dels för att det är så roligt att sprida svensk kultur, kunderna blir så tacksamma när de får binda en blomsterkrans att ta med sig hem, små flickor tycker att de blir jättefina!
Vädret stämde i år, det var inte för varmt som dagarna innan och det regnade inte som i fjor. Därför var det massor av kunder på IKEA och anstormningen gick tidvis knappast att bemästra. Redan efter tre timmar fanns det inget kvar av alla hinkarna med blommor och alla buntarna björkris. Men många glada midsommarkunder och 12 trötta Sweor och medhjälpare.

Merken

Merken

Utflykt med SWEA Luxemburg till Vulkaneifel

Picknick i Vulkaneifel tillsammans med SWEA LuxemburgVulkaneifel med sina Maare (vulkansjöar) ligger drygt en timme med bil både från Köln/Bonn och från Luxemburg. Så varför inte träffas där,  tyckte Sweor i de båda avdelningarna. Vi planerade en familjepicknick lördagen den 17 juni. Tyvärr krockade datumet med andra sommaraktiviteter men till slut var vi ändå fem Köln/Bonn-Sweor och tre Luxemburg-Sweor, fyra barn och en man som träffades vid Weinfelder Maar. Vi slog oss ner på en underbart vacker äng med utsikt över den runda vulkansjön. Ängen befolkades även av ett antal åsnor som tyckte att vi och våra picknickkorgar var mycket intressanta. Efter picknicken en promenad upp till ett torn med en vidunderlig utsikt nästan ända till Köln på det ena hållet och till Trier och Luxemburg på det andra. Sen blev det lekar och mycket SWEA-snack förstås till det var dags att plocka ihop och köra hem igen. Med löften om att fortsätta utbytet och samarbetet mellan SWEA Köln/Bonn och SWEA Luxemburg i framtiden.

Foto: Margareta Nilson och Susann Stelling

Bokcirkeln har läst En man som heter Ove.

Fredrik Backman: En man som heter Ove
Bokförlaget Forum: 2012

Fredrik Backman: En man som heter Ove. Bokförlaget Forum 2012Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom “bitter” och ” grannars skräck” men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när det nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Bokcirkeln var nästan sams om att boken är humoristisk med en viss tragedi som det emellanåt t.om. blir lite för mycket av. Boken är lättläst och skriven i talspråk med många slanguttryck. Ljudboken kändes längre än den skrivna boken är. Även biofilmen ligger nära bokens handling även om en del passager inte finns.
Boken får en fyra av bokcirkeln och kan rekommenderas även om filmen får en positivare bedömning.

Nationaldagsfirande på Kanelbullen i Düsseldorf

Svenska konsulatet i Düsseldorf och Café Kanelbullen bjöd i år in till nationaldagsfirande.

Omkring 80 svenskar och svenskintresserade tyskar kom, däribland fem Köln/Bonn-Sweor. Konsuln höll ett trevlig tal där han erindrade om att den 6 juni var den dag Gustav Wasa valdes till kung av Sverige. Alla sjöng ”Du gamla, du fria”. Sedan serverades fantastiska smörgåstårtor och kanelbullar förstås. Flera Düsseldorfsvenskor var intresserade av SWEA och tog gärna emot en SWEA Tyskland-tidning. Kontakterna med Handelskammaren och Svensk-tyska föreningen i Düsseldorf fick också ny näring och vi hoppas fortsätta och intensivera samarbetet i framtiden.