Network Menu

Genomförda program

Här kan du läsa om våra genomförda program:

FAIRTRADE 4 maj

170504 Fairtrade (1)Fairtrade är ett internationellt nätverk som ger odlare i fattiga länder rättvist betalt, främjar social utveckling och ger oss produkter, som framställts på ett sätt som främjar hållbar utveckling. Fairtradeprodukter är t.ex.kaffe, choklad,bananer, vanilj men även bomull och vin. Vi hittar Fairtradeprodukter allt oftare i butikerna och det lönar sig för alla att köpa dem.Om Fairtrade och om hur man certifierar produkter berättade Anna Bergman ochAndrea Molnar som arbetar på Fairtrades certificeringsorgan Flocert på vår SWEA-träff i Bonn. Vi fick smaka Fairtrade-banankaka, te och juice bl.a
.
Mer om Fairtrade:
170504 Fairtrade (2) 170504 Fairtrade (4)

Macarons, 28 april

Johanna lärde oss baka macarons. Man behöver äggvitor, mandelmjöl och florsocker. Och livsmedelsfärg så att de blir läckert rosa, gröna, gula…. Sen är det bara att vispa och spritsa. Fyllningen görs av färskost plus smaksättning: hallon, choklad, sylt. Det är inte så svårt som det ser ut om man följer Johannas recept. Och resultatet blev MUMS!!!

170428 SWEA Macarons JG 5 170428 SWEA Macarons JG 3 170428 SWEA Macarons JG 2Johannas recept på macarons, med variationer>> (pdf)

SWEA Golf, 29 april

Vi var bara två tappra golfare som njöt av det fantastiska vädret och en skön golfpromenad.

 SWEA Golf (1) SWEA Golf (3)

Bokcirkeln läste ”Kunzelmann & Kunzelmann”

Bokcirkeln har läst Kunzelmann & Kunzelmann av Carl Johan Vallgren.

Carl-Johan Vallgren: Kunzelmann & Kunzelmann Bonniers förlag, 2009

Carl-Johan Vallgren "Kunzelmann & Kunzelmann"Kunzelmann & Kunzelmann

av Carl Johan Vallgren handlar om Viktor Kunzelmann, konstförfalskare som överlevde kriget tack vare sin skicklighet att förfalska bl.a. autografer av förbjudnda idoler och engelska pundsedlar. Efterkriget flydde han till Sverige och levde vidare på sin konstnärliga skicklighet ochsina diverse identiteter. Samt Joakim Kunzelmann, hans odåga till son,som är beroende av kvinnor, porr och lånade pengar. Han tror att han åtminstone skall bli kvitt pengaproblemen när pappan dör. Men där bedrog han sig….

Bokcirkeln var överens om att boken är mycket underhållande, intressant och lättläst även om det är en mindre tegelsten. Man lär sig en hel del om konst och konstförfalskning. Handlingen utspelar sig delvis i Tyskland under och efter kriget med intressanta inblickar i diverse skumma affärer. Porrskildringarna är ibland lite provocerande men de är aldrig förnedrande.Bokcirkeln ger en god fyra och rekommenderar definitivt boken! Även ljudboken är mycket bra.

17622004_1897088143883283_2772823878279782223_o

SWEA Professionalträff med Kristina Frisk

SWEA Professionalträff den 21 mars med Swean Kristina Frisk, Årets uppfinnarkvinna i Sverige 2016

Uppfinnare Kristina FriskAlla är vi uppfinnare sa Kristina Frisk, Årets uppfinnarkvinna i Sverige 2016 och SWEA, på SWEA Professionalträffen den 21 mars. Hon designar och utvecklar praktiska hjälpmedel för tandläkare och har byggt upp ett företag kring sina uppfinningar. Det viktigaste är att lyssna på vad kunderna vill ha. Det blev en livlig och intressant diskussion där Kristina bl.a. demonstrerade sina produkter.

Midsommarkransar på IKEA

Årets midsommarkransar blev en blöt historia, det ösregnade hela dagen. IKEA
hade ställt fram massor av blommor och björkris och ett antal långbord under ett
tälttak. Tolv oförfärade Köln/Bonn-Sweor ställde upp, vi band fina kransar och
visade glada IKEA- kunder i kransbindandets konst. Trots vädret kom det massor
av kunder, en del återkommer varje år. Stora och små blev jätteglada att
få blommor i håret och brydde sig inte alls om regnet, och vi Sweor hade som vanligt väldigt kul. IKEA var belåtna med vår insats och IKEAs intern-TV var med och filmade! Vid fyratiden var blommorna slut – och vi också.

SWEA Professional- CV i Tyskland

Den 9:e juni träffades vi för att dela erfarenheter kring att söka jobb och skriva CV i Tyskland. I SWEA Professional vill vi ta upp frågor om jobb och karriär och om hur man går tillväga när man söker jobb i Tyskland.
Vi träffades hos Kristin Adelgren som i egenskap av personalvetare och mångårig erfarenhet av rekrytering stod för kompentent information. En väldigt intressant och lärorik kväll höll samtliga deltagare med om! Till hösten fortsätter vi med en temakväll om att jobba i Tyskland som förälder.

Women&Work mässa i Bonn

Lördagen den 4:e juni besökte vi i SWEA Köln/ Bonn Women&Work mässan som hölls i World Conference Center i Bonn. Mässan är Tysklands största mässa som hålls för kvinnor i arbetslivet. Vi fick information och tips kring hur man kombinerar familjelivet med en karriär i Tyskland och deltog i olika seminarier som handlade om detta ämne. Dessutom erbjöds tips kring hur man förbättrar sitt CV samt möjlighet att fota ett nytt foto för sitt CV. Utöver detta fanns ca. ett femtiotal företag och rekryteringsföretag på plats i mässhallen som tog emot spontan ansökningar för de tjänster de hade att erbjuda.

Besök hos Sandvik i Düsseldorf

Torsdagen den 17:e mars besökte tre Sweor företaget Sandvik i Düsseldorf efter en inbjudan av Svenska Handelskammaren.

Hightech-bolaget Sandvik är ett svenskt bolag som grundades 1862 i Sandviken. Sandvik är idag ett av de största svenska företag och har ca. 47.000 medarbetare runt om i världen. Tyskland är en av de viktigaste marknaderna för företaget, som sedan 55 år tillbaka har ett kontor i Düsseldorf-Heerdt.

Under företagsbesöket, som började med lite fika, fick vi en inblick i Sandviks värld genom ett informativt föredrag kring Sandviks framgångskoncept och rundgång i teknikcentret. Kvällen avslutades med mingel och tilltugg!

Filmkväll: Jag är Ingrid

Fullsatt biosalong hemma hos Gunilla Svenningsen den 27 januari när vi såg filmen ”Jag är Ingrid”, en dokumentärfilm om Ingrid Bergmans och hennes liv med hennes egna ord och bilder. En personlig och fängslande film om en av Sveriges största skådespelare. Mumsiga fastlagsbullar/semlor och SWEA-snack därtill.