Network Menu

Genomförda program

Här kan du läsa om våra genomförda program:

Bokcirkeln: ”Världens vackraste man”

Världens vackraste man”Världens vackraste man” av Lena Ackebo handlar om systrarna Mona och Barbro som åker till Mallorca tillsammans, trots att deras relation inte är den bästa. Där får de tid att komma varandra lite närmare och prata om sitt förflutna, vilket leder till många konflikter och missförstånd. Allt blir mer komplicerat av att Mona träffar världens vackraste man (enligt henne).

Vi i bokcirkeln var överens om att boken var lättläst och underhållande, den gick snabbt att läsa eftersom man gärna ville veta hur det skulle gå. Perspektivet skiftar mellan de båda systrarna vilket gör romanen intressant. Man lär känna dem båda lika väl och förstår deras konflikter ur båda synvinklarna, och igenkänningsfaktorn är hög när det gäller syskonrelationer. Bokens titel och en del av historien var lite kliché, men den var ändå värd 4 av 5 tyckte vi.

Filmkväll: Den allvarsamma leken

SWEAs filmkvällar är populära. Denna gången samlades vi för att se ”Den allvarsamma leken”, Hjalmar Söderbergs klassiska roman som filmats av Pernille August med Sverrir Pall Gudnason och Karin Franz Körlof i huvudrollerna. Filmen handlar om kärlek och dess förvecklingar i borgerlig miljö vid förra sekelskiftet. Kanske lite för vacker och romantisk, konflikterna med samhällets moralföreställningar kom lite till korta. Men suveräna skådespelare och en alltigenom estetisk upplevelse.

Om ni inte hade tillfälle att komma kan ni som alltid låna DVDn av SWEA.

Midsommarkransar på IKEA

Midsommar på IKEA. På bilden: Catharina Tillmann, Christina Löfvall, Margareta Nilson, Catharina Hetzer, Johanna Granholm

Midsommar med kransbindning på IKEA

Det är en fin tradition att SWEA Köln/Bonn ställer upp och binder midsommarkransar på IKEA Butzweilerhof. Dels som tack för att IKEA sponsrar SWEA: Vi får varje år glögg, pepparkakor och andra varor som vi säljer på Luciamarknaden i Rech, dessutom en generös summa pengar. Dels för att det är så roligt att sprida svensk kultur, kunderna blir så tacksamma när de får binda en blomsterkrans att ta med sig hem, små flickor tycker att de blir jättefina!
Vädret stämde i år, det var inte för varmt som dagarna innan och det regnade inte som i fjor. Därför var det massor av kunder på IKEA och anstormningen gick tidvis knappast att bemästra. Redan efter tre timmar fanns det inget kvar av alla hinkarna med blommor och alla buntarna björkris. Men många glada midsommarkunder och 12 trötta Sweor och medhjälpare.

Merken

Merken

Utflykt med SWEA Luxemburg till Vulkaneifel

Picknick i Vulkaneifel tillsammans med SWEA LuxemburgVulkaneifel med sina Maare (vulkansjöar) ligger drygt en timme med bil både från Köln/Bonn och från Luxemburg. Så varför inte träffas där,  tyckte Sweor i de båda avdelningarna. Vi planerade en familjepicknick lördagen den 17 juni. Tyvärr krockade datumet med andra sommaraktiviteter men till slut var vi ändå fem Köln/Bonn-Sweor och tre Luxemburg-Sweor, fyra barn och en man som träffades vid Weinfelder Maar. Vi slog oss ner på en underbart vacker äng med utsikt över den runda vulkansjön. Ängen befolkades även av ett antal åsnor som tyckte att vi och våra picknickkorgar var mycket intressanta. Efter picknicken en promenad upp till ett torn med en vidunderlig utsikt nästan ända till Köln på det ena hållet och till Trier och Luxemburg på det andra. Sen blev det lekar och mycket SWEA-snack förstås till det var dags att plocka ihop och köra hem igen. Med löften om att fortsätta utbytet och samarbetet mellan SWEA Köln/Bonn och SWEA Luxemburg i framtiden.

Foto: Margareta Nilson och Susann Stelling

Bokcirkeln har läst En man som heter Ove.

Fredrik Backman: En man som heter Ove
Bokförlaget Forum: 2012

Fredrik Backman: En man som heter Ove. Bokförlaget Forum 2012Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ” grannars skräck” men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när det nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Bokcirkeln var nästan sams om att boken är humoristisk med en viss tragedi som det emellanåt t.om. blir lite för mycket av. Boken är lättläst och skriven i talspråk med många slanguttryck. Ljudboken kändes längre än den skrivna boken är. Även biofilmen ligger nära bokens handling även om en del passager inte finns.
Boken får en fyra av bokcirkeln och kan rekommenderas även om filmen får en positivare bedömning.

Nationaldagsfirande på Kanelbullen i Düsseldorf

Svenska konsulatet i Düsseldorf och Café Kanelbullen bjöd i år in till nationaldagsfirande.

Omkring 80 svenskar och svenskintresserade tyskar kom, däribland fem Köln/Bonn-Sweor. Konsuln höll ett trevlig tal där han erindrade om att den 6 juni var den dag Gustav Wasa valdes till kung av Sverige. Alla sjöng ”Du gamla, du fria”. Sedan serverades fantastiska smörgåstårtor och kanelbullar förstås. Flera Düsseldorfsvenskor var intresserade av SWEA och tog gärna emot en SWEA Tyskland-tidning. Kontakterna med Handelskammaren och Svensk-tyska föreningen i Düsseldorf fick också ny näring och vi hoppas fortsätta och intensivera samarbetet i framtiden.

FAIRTRADE 4 maj

170504 Fairtrade (1)Fairtrade är ett internationellt nätverk som ger odlare i fattiga länder rättvist betalt, främjar social utveckling och ger oss produkter, som framställts på ett sätt som främjar hållbar utveckling. Fairtradeprodukter är t.ex.kaffe, choklad,bananer, vanilj men även bomull och vin. Vi hittar Fairtradeprodukter allt oftare i butikerna och det lönar sig för alla att köpa dem.Om Fairtrade och om hur man certifierar produkter berättade Anna Bergman ochAndrea Molnar som arbetar på Fairtrades certificeringsorgan Flocert på vår SWEA-träff i Bonn. Vi fick smaka Fairtrade-banankaka, te och juice bl.a
.
Mer om Fairtrade:
170504 Fairtrade (2) 170504 Fairtrade (4)

Macarons, 28 april

Johanna lärde oss baka macarons. Man behöver äggvitor, mandelmjöl och florsocker. Och livsmedelsfärg så att de blir läckert rosa, gröna, gula…. Sen är det bara att vispa och spritsa. Fyllningen görs av färskost plus smaksättning: hallon, choklad, sylt. Det är inte så svårt som det ser ut om man följer Johannas recept. Och resultatet blev MUMS!!!

170428 SWEA Macarons JG 5 170428 SWEA Macarons JG 3 170428 SWEA Macarons JG 2Johannas recept på macarons, med variationer>> (pdf)

SWEA Golf, 29 april

Vi var bara två tappra golfare som njöt av det fantastiska vädret och en skön golfpromenad.

 SWEA Golf (1) SWEA Golf (3)

Bokcirkeln läste ”Kunzelmann & Kunzelmann”

Bokcirkeln har läst Kunzelmann & Kunzelmann av Carl Johan Vallgren.

Carl-Johan Vallgren: Kunzelmann & Kunzelmann Bonniers förlag, 2009

Carl-Johan Vallgren "Kunzelmann & Kunzelmann"Kunzelmann & Kunzelmann

av Carl Johan Vallgren handlar om Viktor Kunzelmann, konstförfalskare som överlevde kriget tack vare sin skicklighet att förfalska bl.a. autografer av förbjudnda idoler och engelska pundsedlar. Efterkriget flydde han till Sverige och levde vidare på sin konstnärliga skicklighet ochsina diverse identiteter. Samt Joakim Kunzelmann, hans odåga till son,som är beroende av kvinnor, porr och lånade pengar. Han tror att han åtminstone skall bli kvitt pengaproblemen när pappan dör. Men där bedrog han sig….

Bokcirkeln var överens om att boken är mycket underhållande, intressant och lättläst även om det är en mindre tegelsten. Man lär sig en hel del om konst och konstförfalskning. Handlingen utspelar sig delvis i Tyskland under och efter kriget med intressanta inblickar i diverse skumma affärer. Porrskildringarna är ibland lite provocerande men de är aldrig förnedrande.Bokcirkeln ger en god fyra och rekommenderar definitivt boken! Även ljudboken är mycket bra.

17622004_1897088143883283_2772823878279782223_o